sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Lehdistön tehtävä on viranomaisten päätösten julkaiseminen - ei arvosteleminen


Erääseen Ely-keskukseen valittiin uusi johtaja, josta jo lyhyt googlaaminen (kuvia, foorumikeskusteluja, uutisia) osoittaa, mikä tyyppi on miehiään: vallasta ja asemasta ja esillä olosta nauttiva ylimielinen tärkeilijä ja tympeän virkamiehen perikuva, joka tähtää yhä suurempaan valtaan ja yhä korkeampaan asemaan (on jo hakenut korkeinta mahdollista virkaa alallaan). Ensi töikseen tämä tyyppi sääti "pysyvän talvinopeusrajoituksen" eräälle tieosuudelle, mikä herätti ärtymystä ja kritiikkiä alueen kuntien asukkaissa. Merkitsihän alennettu nopeus matka-ajan pitenemistä ja tunnetta, että kunnat jäivät yhä kauemmaksi periferiaan hitaan maantien taakse.

Korkea virkamies halusi kerätä pisteitä päästäkseen vielä korkeammaksi virkamieheksi. Nopeusrajoituksen kiristämisessä oli kyse siitä, että tienhoitoluokkaa voitiin alentaa (kevyemmät korjaukset, vähemmän aurausta talvella, pienemmät vuotuiset ylläpitokustannukset), jolloin tielaitoksen rahaa säästyi muihin projekteihin, ja virkamies sai osoitettua valtion johdolle, miten dynaamista kehitys alueella on, ja kuinka loistavasti hän hoitaa asiat. Pelkästä säästämisen ja rahojen ohjaamisen näkökulmasta asia voikin olla näin. Otetaan rahat syrjäseutujen asukkaiden tienhoitovaroista ja rakennetaan kaupunkiin näkyville paikoille uusia kevyen liikenteen väyliä ja muuta, joilla saadaan runsaasti medianäkyvyyttä. Virkamies saa annettua julkisuuteen kuvan, että hän on tehokas toimen ihminen, jolla olisi käyttöä korkeammallakin tasolla.

Tien varrella olevien pienten kuntien kunnanhallitukset ja vaaleilla valitut kunnanvaltuustot tekivät yhteisen vetoomuksen edellä mainitun virkamiehen johtamalle virastolle nopeusrajoituksen palauttamiseksi entiselleen, mikä se oli ollut kymmenien vuosien ajan. Ehdotus ei tietenkään mennyt läpi, vaikka kunnat jopa uusivat sen toisen kerran noin vuotta myöhemmin. Vetoomus oli sinänsä täysin turha ja käsittämätön, sillä jos itseään täynnä oleva korkea virkamies jostakin ärsyyntyy, niin tällaisesta ruikuttamisesta ja hänen tekemistään päätöksistä valittamisesta. Sen jälkeen, kun asiasta oli tullut julkinen, edes jumala ei olisi saanut hänen päätöstään muuttumaan. Kuntien edustajilta tuntui puuttuvan kyky ymmärtää vallanhimoisen virkamiehen sielunmaisemaa.

Erityisen mielenkiintoista oli se, miten virkamies torjui ehdotuksen. Hän laati ylimielisen vastauksen, jossa oli väitteitä, jotka kuka tahansa ihminen voi omin silmin todeta paikkansa pitämättömiksi. Hän mm. perusteli nopeusrajoituksen alentamista sillä, että tieosuudelle oli rakennettu uusia liittymiä, ja liikenne oli lisääntynyt, ja vakavat onnettomuudet olivat lisääntyneet. Tieosuuden liittymistä voi kuka tahansa paikan päällä käymättäkin (Googlen Street Viewin avulla) nähdä, että ne ovat ruohottuneita ja pusikoituneita ja kymmeniä vuosia vanhoja. Alueen taantuvien kuntien asukasluku oli laskenut tasaisesti vuosi vuodelta jo kymmenien vuosien ajan niin, ettei kunnissa enää syntynyt kuin muutama asukas vuodessa, kun sen sijaan hautausmailla kävi kuhina, kun vanhoja sukupolvia saatettiin viimeiseen lepoon. Väitteet tällaisten alueiden maantieliikenteen lisääntymisestä olivat niin absurdeja, että niille nauroivat harakatkin.

Myös väite vakavien onnettomuuksien lisääntymisestä oli pelkkää tilastokikkailua. Silloin, kun määrät ovat hyvin vähäisiä, yksi tai kaksi satunnaista tapausta nostavat tilastoissa kokonaisluvun helposti kaksinkertaiseksi, jolloin voidaan väittää, että tapaukset ovat järkyttävässä määrin lisääntyneet.

Jos maantiestä puheen ollen vielä sotketaan taajama ja taajamien välinen tieosuus keskenään - kuten tässä esimerkkitapauksessa on tehty - saadaan osoitettua tilastojen avulla mitä halutaan. Syyt ja seuraukset eivät kohtaa toisiaan, kun nuori mies ajaa taajamassa traktorilla mummon hengiltä, ja tätä tapausta käytetään perusteena sille, että taajaman ulkopuolella nopeusrajoitusta tiukennetaan. Tai kun umpihumalainen mies ajaa autonsa metsään vakavin seurauksien nopeusrajoituksista välittämättä ja edes tietämättä, tätä tapausta käytetään tilastollisena perusteena nopeusrajoituksen tiukentamiselle. Eikö tapausta olisi enemminkin pitänyt käyttää perusteena paikallisen Alkon tai anniskeluravintolan sulkemiselle?

Tapaukseen liittyvät asiakirjat ovat olleet näkyvissä internetissä erään kunnan sivuilla. Lehtien viimeiseksi uutiseksi aiheesta jäi se, kun ne esittivät pääkohdat korkean virkamiehen kielteisestä lausunnosta kuntien vetoomukseen. Lehdet ovat kanava, jonka avulla virkamiehet saavat päätöksensä ja mielipiteensä julkisuuteen. Lehdistön rooliin ei kuulu virkamiesten lausuntojen arvosteleminen tai niissä esitettyjen väitteiden osoittaminen paikkansa pitämättömiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.