lauantai 22. maaliskuuta 2014

Muistoja työpaikan saamisesta joskus kauan sitten


torstai 19.11.

Aamulla minulle soitettiin yllättäen työvoimatoimistosta, että minulle olisi tilapäinen kouluavustajan paikka Matrianlahden koululla. Minun käskettiin soittaa opettaja Kaisa Hyvöselle. Niinpä soitin ja sain tietää, että voisin aloittaa työt vaikka heti. Onnistuin kuitenkin siirtämään työhön menon huomisaamuksi, sillä lähteminen aivan yhtäkkiä työpaikalle aamiaispöydästä seitsemän vuoden työttömyyden jälkeen olisi ollut vähän liian rajua. Olihan siihen nyt vähän valmistauduttava.

Olin oikeastaan koko päivän jotenkin sellaisessa luulossa, että tänään on keskiviikko. Olisin halunnut käydä kirjastossa lueskelemassa lehtiä, mutta luulin, että kirjasto on mennyt kiinni jo kolmelta. Ihmettelin, miksi siellä kuitenkin paloivat valot iltaan saakka, ja miksi virkailija istui pöytänsä ääressä. No, totta kai istui, koska oli torstai, ja kirjasto oli auki seitsemään. Voi minua typerystä.

Illalla Seija leikkasi tukkani, sillä minun piti olla "siisti", kun menen työhön. En jaksanut paljon edes vastustella, sillä suhtauduin työhön menoon niin apaattisesti, että asioilla ei ollut suurta väliä. Kävimme saunassa.

Eniten tohkeissaan huomisesta työhön lähdöstäni ovat olleet Seija ja Laura. Laura kysyi puhelimessa, eikö minua yhtään jännitä mennä töihin. Se itse olisi ainakin ihan hermona. Sanoin, että eipä paljon jännitä, ja en todellakaan pahemmin miettinyt koko asiaa päivän mittaan. Ajattelin, että nyt eletään tätä hetkeä, eikä ole mitään syytä pilata sitä huomisesta huolehtimisella. Kunpa pystyisinkin aina olemaan näin rauhallinen.

Tuo viimeinen lause tuntuu itse asiassa vitsiltä minun kirjoittamanani. Siinä määrin kaikkea muuta kuin rauhallinen olen nimittäin viime aikoina ollut. Minähän olen jatkuvan jännityksen vallassa elävä, työ- ja toimintakyvytön ihmisraunio - jos aivan rehellisiä ollaan. Olen ollut sitä oikeastaan koko 90-luvun ajan aina konkurssista lähtien. Vuosien varrella olotilani on vaihdellut vuoroin murhaavan stressin ja tavallisen perusjännittyneisyyden välillä. Huonoimmillani olen ollut pelkkä vapiseva hermoraunio, joka ei kykene tekemään yhtään mitään, ja parhaimmillani olen ollut johonkin pikkupuuhailuun juuri ja juuri kykenevä hermonsa menettänyt ihminen. Rauhallinen ja levollinen en ole ollut kuin hetkellisesti jonkin pillerin avulla.


perjantai 20.11.

Rauhallisuuteni ei kestänyt aivan viime hetkiin saakka, vaan valvoskelin aamuyöllä kelloani tuijotellen. Aina, kun on jokin pakollinen herääminen, minä toimin näin. Haluan varmistaa kellosta, onko minulla vielä aikaa nukkua. Jos heräämisaikaan on viisi minuuttia, nukkumista on turha enää yrittää.

Sängyssä kieriskellessäni, mieleeni palasivat tietysti myös vanhat Hoviniemi-kummitukset. Aloin miettiä Rutsen-Pedon anastamia huonekalujamme ja muuta omaisuuttamme. Kelasin näitä ajatuksia... ties monennenko kerran.

Ajelin Matrianlahden koululle puoli yhdeksäksi. Uuden homman aloittaminen oli tietysti aavistuksen verran jännittävää, mutta tietyssä mielessä myös masentavaa. Mietin, että näin alasko olen todella vajonnut: kunnan työllisyystöihin, josta saan lähinnä nimellistä palkkaa. En voinut olla vertaamatta itseäni paikalla olleisiin opettajiin. Vaikka olen opiskellut suunnilleen yhtä monta vuotta kuin hekin, ja vaikka vietän koululla saman tuntimäärän kuin hekin - tai jopa enemmän - he saavat todennäköisesti ainakin kolme kertaa suurempaa palkkaa kuin minä. Minun arvoni ihmisenä ei ole siis kuin kolmasosa heidän arvostaan.

Miksi? Onko yhden peruskoulunopettajan työpanos kunnalle todellakin samanarvoinen kuin olisi kolmen minunlaiseni yhteiskuntatieteiden maisterin työpanos? No, kai se niin on.

Otan tämän työn väliaikaisena haasteena. Huolimatta vähäisestä palkasta ja vähäisestä arvostuksesta, tämä on kuitenkin edes jonkinlaista työtä, ja se saa pakostakin ajatukseni edes hetkeksi pois näistä iänikuisista masentavista ja ahdistavista pohdinnoistani. Työ on siis jonkinlaista henkistä terapiaa. Ja sitähän minä tarvitsen.

Ja. Jos onnistun saamaan edes hieman lisää rahaa nykyiseen työttömyyskorvaukseeni verrattuna, haluan ostaa tietokoneeseen uuden kovalevyn. Ja ehkä jotain muutakin. Minulla vain on yleensä raha-asioissa niin huono tuuri, että samalla kun tuloni kasvavat, kasvavat sataprosenttisen varmasi myös menoni. Enkä tarkoita mitään tuhlausta vaan yllättäviä uusia menoja. Siis yllättäviä remonttilaskuja ja muuta sellaista. Potentiaalisia remonttilaskuja (tietokone, auto jne.) on tälläkin hetkellä odottamassa vaikka kuinka paljon. Koko elämänihän on oikeastaan pelkkää remontoimista, eikö vain.

Postitin muuten aamulla koululle lähtiessäni pari kirjettä, jotka kirjoittelin viikon aikana. Käytin niihin aivan kohtuuttomasti aikaani, siihen nähden, että asialla ei ole mitään merkitystä, ja kyseiset kirjeet päätyvät todennäköisesti roskikseen. Minulla vain oli pakkomielle kirjoittaa. Lähetin kirjeet parille tyypille, jotka ovat kirjoitelleet Hesarissa jotain liikennepoliittista natsipropagandaansa.

Pääsin sieltä koululta jo yhden aikoihin iltapäivällä, joten ensimmäinen työpäiväni kesti vain 4 tuntia. Kauhistelin, miten oikein jaksan kokonaisen päivän, kun nuo muutama tuntikin olivat jo kuin ikuisuus.

Iltapäivällä touhuilin kämpillä. Kävin Millan kanssa kirjastossa. Milla touhuili Internetissä. Minäkin pelasin pari jätkänsakkimatsia. Ekan voitin, toisen hävisin.
Teksti on sanasta sanaan päiväkirjastani. Ainoastaan nimet on muutettu. 
 

(P.S. Ostin kovalevyn ja asensin siihen Windows 95:n, minkä jälkeen hankin ensimmäisen internet-liittymämme.)

Juna-laiva-juna ja niin edelleen

Neljän päivän laivaristeily - köyhän miehen versio (= kaksi ilmaista "clubimatkaa" peräkkäin).
(kuvat saa tarvittaessa suuremmaksi klikkaamalla)

Ensiksi autolla asemalle (52 km).
Junalla Helsinkiin (4 tuntia 17 minuuttia).
Yö patjalla lattialla (nukuin harvinaisen pitkään).

Laivamatka kolmen hengen seurueessa Tukholmaan.

Matkalla keskustaan käynti kasvisravintolassa (Hermans Vegetariska Restaurang). Asiallinen ruoka, aika maustettu.

musta mies ja kirkko

Hiippailua keskustan kaupoissa ja vähän muuallakin. Lopuksi ostoksia ruokakaupassa.



Paluu Helsinkiin. Netti toimi laivan "peräsalongissa", mutta ei hytissä.


Ajan kuluttamista Helsingissä, jonka jälkeen uusi matka - tällä kerralla yksin. Tämä oli varsinainen "oma matka, ja se oli varattu ennen kuin ensimmäisestä oli tietoa, eikä sitä sitten raskinut peruakaan, koska mitä muutakaan olisin tehnyt.

Hytti samassa kerroksessa (piti olla C-luokassa, mutta olikin B-luokassa).

Kävely laivalta (vaikka ei ollut tarkoitus kilpailla, olin ensimmäinen laivan matkustaja, joka poistui ulos terminaalin ovesta) Åhlensin luokse vei noin 33 minuuttia. Sen jälkeen päämäärätöntä kävelyä sateessa kaupungilla. Halusin löytää muitakin kauppoja kuin vaate- ja kenkäkauppoja (rautakauppoja, halpakauppoja etc.). Etsintä ei juuri tuottanut tulosta. Ainoa edellä mainitun tyyppinen kauppa on Clas Olsson, jossa kävinkin pari kertaa tekemässä pienen ostoksen. 

 Hetken mielijohteesta (tai oikeastaan siksi, kun edellä käveli mielenkiintoisen näköinen tummatukkainen nainen, jonka kasvot halusin nähdä, koska kiinnosti tietää, onko nainen "ulkomaalainen" vai "alkuperäisruotsalainen") käväisy kaupunginkirjastossa, joka on suunniteltu vuonna 1928.


Hiippailua siellä täällä. Kilometrejä kertyi aika monia. Vaatteet kastuivat, koska satoi melkein koko ajan.


Kadulla näkee kaikenlaista. Muut tämän tarinan kuvat on otettu neljänkympin Nikon digikameralla, mutta alla oleva kuva on otettu halvalla Nokia-kännykällä (ei älypuhelimella). 


Houston - we have a problem. 


Kävelykadun penkillä nuokkuu kaveri, joka vaikuttaa olevan humalassa tai huumeissa. Normaalisti tällainen tapaus heitettäisiin poliisiauton perälle asiaa sen enempää miettimättä. Mutta nyt se ei käy. Tarvitaan lisää poliiseja ja neuvottelu. Yleisöä on paikalla, joten poliisi ei voi tuosta vain raahata miestä (katsokaapa ihonväriä) minnekään - tai voi tulla ikäviä R-aiheisia valituksia. En jäänyt seuraamaan, miten tilanne kehittyi.

Tukholmassa kiinnittyi huomio siihen, että siellä oli paljon venäläisiä ja Romanian mustalaisia. Jälkimmäiset olivat lähes liikuntakyvyttömiä. Sama vaiva eli jonkinlainen kampurajalkaisuus näkyi olevan monella.

Laivalle kävellessäni päätin kokeilla hieman eri reittiä ja päädyin jonnekin Slussenin siltojen alle. Kun laskeuduin alas epämääräisiä portaita, vastaan tuli neljä etelämaalaisen näköistä miestä, kenties romanialaisia. Yksi heistä alkoi puhua minulle ja lähestyi käsi ojossa aivan kuin koskettaakseen. Paikka oli sen verran hämärä, että katsoin parhaimmaksi hypätä sivuun ja väistää  välttääkseni lähemmän kontaktin. Miehet puhuivat naureskellen jotain, mitä en tietenkään ymmärtänyt, ja jatkoivat matkaansa.

Paluumatkalla laiva hieman keinahteli. Aaltoennuste näytti aallonkorkeudeksi 2,5 - 3 metriä.

Helsingissä raahasin raskasta kassiani ja ostoskassejani miettien mihin saisin ne - en mihinkään. Nappasin kuvia lintuja ruokkivasta naisesta sekä tietenkin laivoista.

 
Päivä kului kasseja raahaten ja eri paikoissa, mm. rautatieasemalla ja Kampin bussiterminaalissa istuskellen. Näin pari julkkistakin. Stockmannilla Roman Schatz osti Mac läppärin. Myyjä toi sen hänelle paketissa. Tarkkaa mallia en tiedä, mutta paketin luovuttaminen tapahtui myyntipöydällä olevan edullisimman Macbook Pron kohdalla, joten ehkä tietokone oli se. Paketti oli aika pieni. Forumissa näin rasismia vastustamassa itse Husun.


Junamatka periferiaan tapahtui Pendolinolla ja kesti noin kolme ja puoli tuntia. Sen jälkeen oli vielä automatka.


Jonkinlaisen nettiyhteyden sai junastakin. Isokokoinen tyyppi tuli löhöämään viereeni (taisi välillä nukahtaakin), ja niinpä olin pöydän ja tyypin muodostamassa suljetussa tilassa suuren osan matkaa. Välillä tyypin kyynärpää tökki kylkeeni, vaikka olin selvästi omalla puolellani välissämme olevasta käsinojasta.

Lopuksi vielä vähän sekalaista videota kuuden päivän auto-juna-laiva-laiva-juna-auto -matkasta.


Taisi olla aika tylsä "bloggaus". Sellaisiahan ne ovat, kun ei ole oikeaa asiaa.