keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Alkujuttu ennen selostusta

Seuraavasssa blogin luvussa - ajallisesti tätä edeltävässä - on 2000-luvun alkuvuosina kirjoitettu tarina tapahmista silloin, kun niitä vielä käsiteltiin. Tapahtumaketju oli sekava, joten selostuskaan ei ole aivan yksinkertainen. Niinpä kerron hieman juonta ja taustoja etukäteen.

Kun muistelen vanhoja tapahtumia, mielikuvissani saavat melko suuren painoarvon muutamat asiat, joita ei mainita lainkaan vanhassa kirjoituksessani. Ne nimittäin selvisivät vasta vähitellen. Mahdollisimman lyhyesti kerrottuna tapahtumaketju oli seuraava:

Luokan parhaat oppilaat (nimet muutettu) Sari, Sanna ja Milla olivat hyvät kaverit keskenään. He kävivät toistensa luona yökylässä, eikä mitään kiusaamisia tai muitakaan ongelmia ollut.

Peruskoulun toiseksi viimeisellä luokalla ystävyyssuhteet alkoivat säröillä. Sanna ja Milla alkoivat olla enemmän keskenään. Sanna oli vilkas tyttö, ja hänen aloitteestaan tytöt tekivät joitakin kepposia, mm. sujauttivat pilailukirjeen koulun miesopettajan laukkuun. Tästä pilasta he joutuivat puhutteluun. Kumpikin tytöistä kiisti alussa osallistumisensa, mutta paineen alla Milla lopulta tunnusti. Rehtori piti pahana sitä, että hän oli valehdellut. Pilailun toinen toteuttaja ja pilan keksijä Sanna sen sijaan piti kiinni valheestaan loppuun asti ja säilytti puhtaat paperit.

Millakin joutui pilailun kohteeksi. Ärsyttävin tapaus oli se, kun luokkatoveri Sari ja eräät muut tytöt kiinnittivät paikallisen kaupan ilmoitustaululle lappuja, joissa Millaa väitettiin natsiksi. Koulussa ei ollut muita saman nimisiä tyttöjä, joten kaikki tiesivät, kenestä on kyse. Lappu ehti olla ilmoitustaululla viikon, ja sen seurauksena Millaa kiusoiteltiin koulussa yleisesti natsiksi.

Keväällä Sanna ja Milla päättivät tehdä vuorostaan pilaa Sarin kustannuksella. He menivät koulun tietokoneluokkaan ja lähettivät Seiska-lehden Deitti-Netti palveluun viestin, jossa oli Sarin kännykän numero. Ilmoituksen jälkeen Sarin puhelimeen alkoi tulla kiusallisia viestejä. Sari vastasi yhteen viestiin ja antoi Millan puhelinnumeron, koska hän arvasi, kenen aikaansaannosta viestit olivat. Sarin isä soitti Seiska-lehteen ja käski poistaa ilmoituksen. Koska Sari oli antanut Millan puhelinnumeron henkilölle, joka tekstasi hänelle, Millan puhelimeen tuli nyt vuorostaan kyseenalainen tekstiviesti. Milla luuli, että Sari oli tehnyt kostoksi Deitti-Nettiin samanlaisen ilmoituksen, jonka Sanna ja Milla olivat tehneet Sarista.

Tapaus olisi loppunut tähän, ellei Sarin isä olisi tehnyt tapahtumasta rikosilmoitusta, jolloin poliisi alkoi tutkia asiaa. IP-osoitteet johtivat koulun koneelle. Milla ja Sanna joutuivat puhutteluun, mutta he kumpikin kiistivät tietävänsä asiasta mitään. Myöhemmin, kun poliisi soitti Millan vanhemmille, hän myönsi osallisuutensa. Sanna sen sijaan ei koskaan myöntänyt olleensa mukana.

Se, että Milla kiisti pahan tekonsa kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä, sai rehtorin pois tolaltaan. Hänen mukaansa koskaan aikaisemmin hänen urallaan oppilas ei ollut yhtä törkeästi ja kylmäverisesti valehdellut hänelle päin naamaa. Hän koki tapauksen loukkauksena itseään kohtaan ja kertoi siitä eri yhteyksissä vielä vuosia myöhemmin yleensä emotionaalisesti kiihtyen, mikä näkyi kasvojen ja erityisesti kaulan punastumisena – joillakin ihmisillä on tällainen ominaisuus. Sain tietää yhdestä tällaisesta rehtorin kiihkoamisesta Millan valehtelun takia eräässä kaupungissa järjestetyssä kokouksessa, koska paikalla oli eräs henkilö, jonka kautta viesti kantautui muutaman mutkan kautta korviini. Itse tapahtumista oli tuolloin kulunut jo pari vuotta. 

Tilanteen ollessa "kuumimmillaan" koulussa järjestettiin tapauksen johdosta neuvottelu, jossa oli paikalla muutama oppilas ja heidän vanhempansa. Sarin isä, joka oli vaatinut palaverin järjestämistä, esitti uhkavaatimuksia. Sari itse ei uskaltanut tulla paikalle lainkaan. Kokouksessa käsiteltiin myös koulun vessassa ja sen ympäristössä sattunutta kiusaamistapausta, josta Sanna taas kerran kiisti tietävänsä mitään, vaikka hän oli ollut yksi aktiivisimmista kiusaajista. Koska Sari ei ollut mukana palaverissa vaan vaelteli koulun pihalla ja käytävillä, hän ei ollut oikaisemassa tätä Sannan valehtelua rehtorille, joka siis oli hänen kohdalla jo kolmas kerta.

Koulu loppui aikanaan ja oppilaat jatkoivat minne itse kukin jatkoi. Kaksi kertaa valehdellut ja lopulta tunnustanut Milla jäi rehtorin mieleen koulun historian kylmäverisimpänä ja törkeimpänä valehtelijana. Kolme kertaa valehdellut ja valheissaan loppuun asti pysynyt Sanna sen sijaan jäi opettajan mieleen ihanana ja rehellisenä kymppioppilaana.

Onko tarinan moraalinen opetus se, että älä valehtele - ja jos valehtelet, jatka sitä loppuun asti.

Huom. "Selostus" -tekstiä aikoinaan kirjoittaessani en tíennyt, että myös Sanna oli ollut laatimassa ja lähettämässä Deitti-Netti ilmoitusta. Siksi tekstissä mainitaan vain, että Milla lähetti sen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.