keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Muutama kuva...

Aloitetaan kielletystä kuvasta. Tätä kuvaa ei olisi ilmeisesti saanut ottaa. Takanani puolueen tukikohdassa (tai poliisiasemalla tai vastaavassa rakennuksessa) vartiokopissa ollut "vihreä mies" huuteli ja näytti käsimerkkejä, kun tähtäilin kamerallani. En ollut huomannut tukikohtaa, kun olin kävellyt risteyksessä uudelle kadulle. En olisi ottanut kuvia, jos olisin huomannut sen, vaikka kohde oli pelkkä liikenneympyrä ja sen sisällä olleet valot ja liput. 


Seuravaassa (kaukaa otettussa) kuvassa näkyy paikka, josta "vihreä mies" huuteli käskyjään. Kun sotilaalla/poliisilla/vartijalla on Kalasnikov AK 47 kädessään, kamera on parasta panna pois enempää kyselemättä. Kaupunki on Nha Trang.


Alla olevassa kuvassa rakennus kauempaa katseltuna. Samanlaisia virallisia rakennuksia - mitä ne sitten olivatkin - oli vietnamilaisissa kaupungeissa paljon. "Vihreät miehet" vartioivat niitä aseineen.

Asian luonteen ymmärtää ehkä paremmin, jos miettii tilannetta, jossa Heinolan tai Mikkelin keskustassa olisi siellä täällä rakennuksia, joita rynnäkkökiväärein aseistautuneet puolueen koppalakkiset miehet vartioisivat. En tiedä, oliko edes pahamaineisessa natsi-Saksassa tällaista. Vietnamissa puolue selvästi haluaa osoittaa talliselle kansalle suvereniteettinsä vallan haltijana monumentaalisilla rakennuksilla ja aseistetuilla vartijoilla.


Seuraavassa kuvassa joukko vietnamilaisia tyttöjä haluaa ryhmäkuvaan. Kuvan otti kolmas tyttö kännykällään.


Seuraavassa kuvassa vietnamilaistytöt tulevat puhumaan tarkoituksenaan harjoitella englannin kieltä - jonka taito Vietnamissa tuntuu olevan yllättävän huono jopa nuorten keskuudessa.


Kommunismin isä on edelleen kunniapaikalla. Leninin kuvan jälkeen tähän tarinaan kuuluisi kuvia Ho Chi Minh museon ja mausoleumin alueelta, koska Leninin patsas oli matkan varrella sinne mentäessä. Näitä viimeksi mainittuja kuvia ei kuitenkaan ole. Alueella ja sinne johtavilla kaduilla oli lukuisia "vihreitä miehiä" vartiossa, enkä uskaltanut riskeerata matkakuviani kaivamalla kameran esille. Monenlaisia kieltotaulujakin näkyi, enkä niistä kaikista ymmärtänyt. Alue oli kaikkiaankin hyvin ahdistava ja totalitaristisen poliisivaltion olemuksesta kertova. Alueella oli vain vähän ihmisiä, koska ilta oli hämärtymässä.


Tuntuu irvokkaalta, että samaan aikaan kun tavallinen kansa elää vaatimattomasti ja jopa köyhyydessä, "työläisten valtio" sijoittaa huomattavan summan rahaa vuonna 1969 kuolleen kommunistijohtajan ruumiin palvomiseen ja alueen vartioimiseen. Mahtipontisen museon ja mausoleumin sisältävä alue hyvin hoidettuine puistoineen vie paljon tilaa miljoonakaupungista.

Itse nimittäisin poliisivaltion tarkasti vartioitua puistoa kauhujen puistoksi eikä suinkaan paikaksi, johon tekisi mieli mennä piknikille. "Restricted area" lukee puistopolkujen varrella olevissa kylteissä.

Ho Chi Minh ei ollut mikään satusetä vaan mies, jonka hallinnon tilillä oli satojen tuhansien surmattujen ja kidutettujen ihmisten henki. Tavallinen kansa elää vaatimattomasti (olisipa kuvassa hajukin, joka kertoisi enemmän).


Vietnam on omituinen sekoitus kommumismia ja kapitalismia. Päältä päin se näyttää kapitalistiselta, mutta kun pintaa raaputtaa, esiin tulevat Stalinin irvistävät kasvot.


"Vihreitä" miehiä on siellä täällä, eikä niiden kanssa kannata leikkiä. Aseet ovat valmiina. Tarvitaan vain syy käyttää niitä.


Vaikuttaa siltä, että Vietnam on melkein yhtä militaristinen poliisivaltio kuin Suomi. Upseerin asu ei sentään ole aivan niin "väkivaltainen", vaikka aseen piippu onkin pidempi. Vietnamilaisilla liikennepoliiseilla ei näkynyt lainkaan tuliaseita esillä kuten suomalaisilla.

Poliisi militarisoituu kaikkialla maailmassa. Kyse voi olla ainakin osittain vallan painopisteen siirtymisestä yhdeltä aseelliselta ryhmältä toiselle. Samalla kun armeijan merkitys ja arvostus on vähentynyt, poliisi on alkanut levittäytyä syntyneeseen valtatyhjiöön.

Univormupukuisten virkamiesten ja naisten "perussynti" on oman toimivaltansa kasvattaminen niin pitkälle kuin mahdollista. Yhdysvalloissa on kiinnitetty huomiota siihen, että esimerkiksi lentoasemien turvahenkilöstö (Transportation Security Adminstration TSA) on ottanut itselleen sen tyyppisiä poliisivaltuuksia, joita sille ei alunperin suunniteltu. Univormu ehkä lisää käyttäjissään vallanhimoa, koska se saa ihmiset tuntemaan itsensä tärkeiksi. Myös erilaiset virastot kahmivat valtaa itselleen, kun vain saavat tilaisuuden.

https://www.aclu.org/issues/criminal-law-reform/reforming-police-practices/police-militarization
http://www.infowars.com/has-the-dept-of-homeland-security-become-americas-standing-army/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.